De diverse regio’s en buitenlandse invloeden hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Kroatische keuken. Onze lokale voedselschrijver Kristin Vuković heeft haar lievelingsgerechten samengesteld uit het ruime aanbod van verrukkelijke gerechten.

Black risotto

Black risotto

Plaatselijk bekend als crni rižot, wordt deze gemaakt met inktvis of inktvis, olijfolie, knoflook, rode wijn en inktvisinkt, wat een intense zeevruchtensmaak en zwarte kleur geeft. Populair langs de hele Kroatische kustlijn, zal dit gerecht je mond en tanden zwart maken – maar het is het waard.

Boškarin

Boskarin

De witgrijze, langharige Istrische ossen zijn een lekkernij voor fijnproevers. Boškarin wordt in toprestaurants en konobas (tavernes) op verschillende manieren geserveerd, onder andere als carpaccio; in hartige saus met pasta of gnocchi; als salami of biefstuk; en boškarin staartsoep.

Brodetto

Brodetto

Ook wel brudet genoemd, deze stoofpot voor vissers komt uit de Italiaanse regio Marche. Traditioneel koken de vissers het boven een open vuur met behulp van de vangst van de dag. Ze voegden voldoende azijn toe aan de pot om de stoofpot een paar dagen te bewaren. Net als de Italianen gebruiken de Kroaten aan de kust een tomatenbasis in dit gerecht.

Buzara

Buzata

Dit eenvoudige gerecht van mosselen in een wijnbouillon met knoflook en broodkruimels is populair langs de hele Kroatische kust. Buzara betekent ‘stoofpot’ en de bereiding is vergelijkbaar met de manier waarop de Fransen moules marinière maken.This simple dish of mussels in a wine broth with garlic and breadcrumbs is popular all along the Croatian coast. Buzara means ‘stew’, and the preparation is similar to the way the French make moules marinière.

Fritule

Fritule

Deze donutachtige gebakjes, die vaak aan de Adriatische kust te vinden zijn, variëren van regio tot regio – eierdooiers, rozijnen, geraspte citroen- of sinaasappelschillen, en zelfs rakija of rum kunnen in het mengsel gaan. Traditioneel worden deze gebakjes tijdens de feestdagen geserveerd, maar ze zijn populair en zeer verslavend, dus u kunt ze meestal het hele jaar door vinden.

Fuži and pljukanci

Fuži is quillvormige zelfgemaakte pasta die wordt gemaakt door 5 x 5 cm vierkanten te snijden en elk stuk om het handvat van een houten lepel te wikkelen. Het wordt vaak geserveerd met een truffelroomsaus of milde rode sauzen waaronder rundvlees, boškarin, kip, haan of wild. Istriërs houden ook van kauwbare, handgewalste pljukanci – dit is pasta die lijkt op de vorm van sperziebonen – en njoki (gnocchi).

Istrian ham

Istrianham

Een goede maaltijd begint vaak met een schotel pršut i sir (ham en kaas). Istrische pršut wordt gemaakt van gevilde varkensbout, die droog wordt gezouten met zeezout en gekruid met natuurlijke kruiden zoals peper en knoflook, en soms laurierblaadjes en rozemarijn. In tegenstelling tot de zuidelijke kust van Kroatië, waar de Dalmatiërs hun ham roken, wordt het vlees in Istrië met de sterke noordenwind van de Bura geklimatiseerd. Istrische ham is minstens 12 maanden oud, en tot 18 maanden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het resulterende product heeft een speciaal aroma en een matig zoute smaak, die goed samengaat met kazen uit de regio.

Malvazija and Teran

Wine

Istrië’s kenmerkende wijnsoorten zijn Malvazija en Teran. Malvazija, een makkelijk te drinken witte wijn met een goede mineraliteit en abrikozen- en appelnoten, combineert goed met zeevruchtenschotels. Teran, een robuuste rode wijn, gaat goed samen met vleesgerechten zoals boškarin en pršut.

Peka

Cripnje

Populair in heel Kroatië, wordt dit malse vlees- en groentegerecht ook wel ispod čripnje (onder de bel) genoemd – letterlijk voedsel dat gekookt wordt onder een terracotta of ijzeren deksel over brandende sintels. Peka kan octopus, lam, kalfsvlees of kip bevatten, en gaat vaak vergezeld van aardappelen.

Truffles

Truffles

Istrië’s Motovun bossen bevatten enkele van de hoogste concentraties truffels ter wereld. Kroatische tartufi’s zijn niet zo bekend als Italiaanse, maar sommigen zeggen dat ze een sterker aroma hebben. Ze zijn zeker minder duur dan hun Italiaanse tegenhangers – een meergangenmaaltijd met een royale hoeveelheid truffels kost de helft van wat het in Italië zou kosten.

Lokale kennis – 3 dingen die de lokale bevolking eet…

Rauwe zeevruchten

Raw seafood

Vaak aangeduid als ‘Mediterrane sashimi’, is rauwe vis die besprenkeld is met olijfolie, een momentje aan het eten. Damir & Ornella in Novigrad serveert een ‘sea-to-plate’ rauwe zeevruchten degustatie, kunstzinnig gefileerd aan de tafel. Probeer ook eens oesters uit het Limski Kanal, gewaardeerd om hun intense, zilte smaak.

Olive oil

Olive oil

De Kroatische olijfolie werd op de Internationale Olijfolieconventie van New York in 2016 negen keer bekroond, waarvan zes keer uit Istrië. Een extra olijfolie van goede kwaliteit uit Istrië bij de eerste persing heeft een pikante, gepeperde smaak en een geur die doet denken aan vers gemaaid gras. Veel van deze oliën worden door particulieren of kleine coöperaties geproduceerd, zodat ze een ‘lokale’ smaak hebben. Je zult merken dat het overal druppelt.

Marenda

Dit is het equivalent van hoogtes, vaak gegeten tussen 10 en 11 uur ’s ochtends. Aangezien de werkdag, zelfs in kantoren, om 7 uur ’s ochtends kan beginnen, zorgt dit voor een energieboost voor de lunch. Verwacht niet dat er veel gedaan wordt terwijl het marenda tijd is – neem zelf een pauze en kijk uit naar vaste menu’s met soep of gerechten zoals jota, een bonen- en zuurkoolstoofpot met spek, dat is als goulash.

5 Tips om te proberen in Kroatie

Probeer een taverne

Fresh seafood

De lokale bevolking zal niet verbaasd zijn als u hen tegenhoudt en vraagt naar hun favoriete lokale konobas (tavernes) – toevallige etablissementen waar u een aantal van de meest authentieke gerechten vindt. Probeer gewoon gegrilde vis die besprenkeld is met pikante Istrische olijfolie en gegarneerd met peterselie, in combinatie met een glas knapperige, droge malvazijawijn.

Ga groen

Verse producten zoals diepgroene blitva, een soort Zwitserse snijbiet, robijnrode paprika’s, paarse vijgen, veelkleurige wortelen en reusachtige groene kool zijn populair. Als u toegang heeft tot een keuken, profiteer dan van de groene markten en vismarkten, die in bijna elke stad te vinden zijn. Dwalen door kraampjes biedt een goede gelegenheid om zich te mengen met de lokale bevolking die hun waren verkopen of winkelen voor voedsel.

Vraag naar de dagspecials

Vanwege het aantal Engelstalige toeristen hebben bijna alle restaurantmenu’s in Kroatië een Engelse vertaling, en de meeste servers spreken Engels. Het is de moeite waard om te vragen naar seizoensgebonden en off-menu items. Gerechten zoals maneštra, een groente- en vleesstoofpot, worden meestal alleen thuis gemaakt. Het kan de personeelsmaaltijd van de dag zijn en ze kunnen bereid zijn om het aan u te serveren.

Slow down

Slow down

Istrië’s ontluikende slow food beweging moedigt bezoekers aan om specialistische lokale ingrediënten te proberen. In Buzet, aangeprezen als de stad van de truffels, is Toklarija (+385 91 926 6769) een van Istrië’s meest intieme fijne eetervaringen. In de 600 jaar oude, omgebouwde olijfmolen van zijn familie serveert Nevio Sirotić een wisselend dagmenu, inclusief truffels in het seizoen. Het Tartufo Vero project geeft een overzicht van andere toprestaurants in Istrië die seizoensgebonden menu’s op basis van truffels aanbieden.

Drink rakija

Een gedistilleerde drank gemaakt van fruit, rakija maakt deel uit van de Kroatische cultuur en staat symbool voor gastvrijheid. Het is gebruikelijk om voor en/of na de maaltijd een glas te drinken en je mede-drinkers in de ogen te kijken, glazen te kletsen en het hele shot in één keer te nuttigen. Traditionele Kroatische rakija-variëteiten zijn travarica (kruiden), šljivovica (pruim), medica (honing), višnjevac (zure kers), smokva (vijg) en biska (maretak).

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *