Met meer dan 1000 eilanden, sensationele muziekfestivals en een spectaculaire rotskust die door de schoonste Middellandse Zeeën wordt aangespoeld, is Kroatië een dromerige zomerbestemming, maar de ongerepte natuur, de dynamische culturele scène en de onbetaalbare architecturale wonderen kunnen ongeacht het seizoen worden genoten.

Wat u in Kroatië kunt bezoeken hangt af van uw specifieke smaak en interesses, want dit fascinerende kleine landje aan de Adriatische Zee heeft alles wat u kunt vragen, en dan nog wat. Hieronder vindt u 16 van de mooiste plekken die dit unieke, verfijnde landje te bieden heeft.

Plitvice Lakes National Park

Wooden footbridge in Plitvice Lakes National Park

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Kroatië, het door UNESCO beschermde Plitvice Lakes National Park, is een sprookjesland van trapsgewijze smaragdmeren, borrelende watervallen en weelderig groen. Een aantal houten loopbruggen en wandelpaden slingeren zich door dit exotische paradijs dat wordt bewoond door wolven, bruine beren en meer dan 160 vogelsoorten en bieden de bezoekers een prachtig uitzicht en uitstekende fotomogelijkheden.

Stradun, Dubrovnik’s main street

Stradun, Dubrovnik

Ook bekend als Placa, is Stradun de beroemdste en mooiste straat van Dubrovnik. De 300 meter lange, met marmer geplaveide promenade die door de oude stad loopt, verbindt de oostelijke en westelijke poorten van de stad met elkaar en is omzoomd met elegante historische gebouwen waarin winkels en cafés zijn gevestigd.

Pula Arena

Pula Arena

Pula Arena, gebouwd in de 1e eeuw na Christus, is een van ’s werelds grootste overgebleven Romeinse amfitheaters en het best bewaarde oude monument in Kroatië. Ooit gebruikt voor gladiatorengevechten, is de arena nu het centrum van het culturele leven van de stad, met een verscheidenheid aan evenementen, tentoonstellingen en concerten, waaronder het Pula Film Festival in juli.

Hvar Island

Hvar Town

Venetiaanse monumenten uit het tijdperk, paarse lavendelvelden en een jachthaven uit de Renaissance – dit is Hvar, de zonnigste en meest glamoureuze van alle Kroatische eilanden. Gelegen in de Adriatische Zee, voor de Dalmatische kust, wordt Hvar gekenmerkt door groene, ongerepte landschappen en kleine, kiezelstranden omzoomd door rustige, azuurblauwe zeeën. Naast de natuurlijke charmes, trekt Hvar-stad goed geoliede reizigers aan met zijn marmeren voetgangersstraten, chique restaurants en modieuze feestplekken.

Diocletian’s Palace, Split

Diocletian’s Palace

Met een oppervlakte van 31.000 vierkante meter beslaat het Diocletian’s Palace meer dan de helft van de Split Old Town en is het een van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes ter wereld. Tegenwoordig wonen ongeveer 3.000 mensen in het indrukwekkende marmeren en witte kalkstenen complex, waar 220 gebouwen en een overvloed aan bars, winkels en restaurants te vinden zijn.

Dubrovnik from above

Dubrovnik aerial view

Of u nu met de kabelbaan naar de berg Srd gaat of kiest voor een wandeling over de oude stadsmuren, de postkaartwaardige rode daken en het helderblauwe water van Dubrovnik kunt u het beste van bovenaf bekijken.

Zlatni Rat beach, Brac

Zlatni Rat

Het merkwaardig mooie strand van Zlatni Rat op het eiland Brac verandert van vorm in functie van het getij en de stroming. Omzoomd door pijnbomen strekt de witte kiezelsteenkust zich uit tot in de helderblauwe Adriatische Zee, waardoor het een uitstekende surf- en kitesurfbestemming is.

Mali Lošinj

Mali Lošinj

Ooit een belangrijk maritiem en commercieel centrum, is Mali Lošinj de grootste eilandstad in de Adriatische Zee. Het ligt op het weelderige Kroatische eiland Lošinj, beroemd om zijn schone zeelucht, en herbergt een verleidelijke historische wijk en een pittoreske natuurlijke haven met een elegante, pastelkleurige mediterrane architectuur.

Rovinj, Istria

Rovinj, Croatia

Rovinj, een cluster van steile geplaveide straten, charmante pleinen en huizen in Venetiaanse stijl, is een van de mooiste steden van Kroatië. Drijvend als een eiland in de diepblauwe Adriatische Zee, zit de oude stad vol met bars, restaurants en kunstgalerieën, terwijl glamoureuze jachten en oude vissersboten naast elkaar in de haven liggen.

Zadar waterfront

Sea Organ, Zadar
Photo: Dariozg/Depositphotos.com

De waterkant van Zadar is een van de meest unieke bezienswaardigheden van Kroatië en wordt opgeluisterd met geavanceerde kunstinstallaties en uitzicht op de mooiste zonsondergang ter wereld. Ontworpen door de plaatselijke architect Nikola Bašić en aangedreven door de natuur, fascineren de Greetings to the Sun en het nabijgelegen Zee-orgel de voorbijgangers met fantastische licht- en geluidsspektakels.

The historic city of Trogir

Stone street in Trogir

Omringd door middeleeuwse muren ligt de door UNESCO beschermde historische stad Trogir op een klein eiland en is een schatkamer van Romaanse, Renaissance en Barokke architectuur. Charmante Italiaanse pizzeria’s en traditionele konobas (lokale restaurants) vechten om ruimte in de smalle, geplaveide straatjes, terwijl levendige terrasjes de bezoekers verleiden met verse zeevruchten en schuimende cappuccino’s langs de brede zeeboulevard met uitzicht op de Dalmatische kust.

Kornati Islands

Kornati Islands

Met hun kristalheldere blauwe water, dramatische kliffen en spectaculaire baaien zijn de ruige Kornati eilanden vlak voor de noordelijke Dalmatische kust een paradijs voor zeilers. Bestaande uit ongeveer 140 onbewoonde eilanden is dit de dichtste archipel van de Med en een van de meest spectaculaire en unieke natuurparken van Kroatië.

Stiniva Beach, Vis Island

Stiniva beach on Vis island

Stiniva op het eiland Vis, dat door de Europese Beste Bestemmingen (2016) is uitgeroepen tot het beste strand van Europa, is een afgelegen witte kiezelsteengroeve die tussen hoog oprijzende rotsen ligt en wordt omspoeld door het helderste turquoise water dat je ooit hebt gezien.

Visovac Monastery

Visovac Monastery

Gelegen op een klein eiland in het midden van een meer in het Kroatische Krka Nationaal Park, is het eeuwenoude Visovac Klooster een lust voor het oog. Naast het religieuze belang en de mooie collectie schilderijen en archeologische vondsten, is deze heilige plek omgeven door hoog oprijzende cipressen een oase van rust en weelderige vegetatie.

Motovun

Motovun

De meeste mensen bezoeken Kroatië vanwege de onbetwistbare charme van de kust, maar weinigen weten dat verder landinwaarts het schilderachtige landschap en de middeleeuwse heuvelachtige gehuchten van Istrië lijken op het Toscane van weleer. Een van die plaatsen is Motovun, een schilderachtig ommuurd stadje op de top van een heuvel boven mooie wijngaarden, truffelrijke bossen en de 53 km lange rivier Mirna.

Game of Thrones Filming Locations

Game of Thrones filming location in Croatia

Game of Thrones filmlocatie in Kroatië
Je kunt het land niet verlaten zonder ten minste enkele van de Game of Thrones filmlocaties te bezoeken. Tot de meest tot de verbeelding sprekende behoren de Minceta Toren (muren van Dubrovnik) – die gebruikt werd om het Huis van de Onsterfelijken af te beelden; de stad Kaštel Gomilica (net buiten Split) – die gebruikt werd als achtergrond voor de Vrije Stad Braavos; het Diocletianus Paleis in Split; evenals de Oude Stad van Dubrovnik en verschillende locaties rond de stad, die de Landing van de Koning, Qarth en de Slaver’s Baai in seizoen 2 illustreerden.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *