7 Do’s en Don’ts als je naar Kroatië reist

7 Do’s en Don’ts als je naar Kroatië reist

Kroatië is een geweldig land om te verkennen, met haar 1200 eilanden, schilderachtige kleine dorpjes en azuurblauwe wateren. Het land heeft een rijke geschiedenis, samen met attracties zoals de oude binnenstad van Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De nationale parken en avontuurlijke sporten maken het ook een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met een groot aantal toeristische attracties ontpopt Kroatië zich als de ideale Europese vakantiebestemming. Hoewel je hier veel kunt vinden over de beste plaatsen om te bezoeken, laten ons je helpen met een lijst van do’s en don’ts om je Kroatische vakantie nog gedenkwaardiger te maken.

Rijd voorzichtig
Als je van plan bent om het Kroatische platteland te verkennen door rond te rijden in een gehuurde auto, wees dan voorzichtig en houd je aan de regels. Telefoneren tijdens het rijden is verboden in het land en je kunt in de problemen komen als je dat doet. Je mag zes maanden met je rijbewijs en paspoort rondrijden, maar als je van plan bent langer te blijven, heb je een Kroatisch rijbewijs nodig om rond te rijden. De kustwegen hier kunnen verraderlijk zijn; dus je moet extra voorzichtig zijn terwijl je ze doorkruist.

Probeer de busdiensten
Hoewel het huren van een auto een optie is bij een rondreis door Kroatië, is het gebruik van het openbaar vervoer een goedkopere optie. Reizen met de trein is niet aan te raden, omdat er verschillende steden zijn die niet met elkaar verbonden zijn via het spoor. Zo is er bijvoorbeeld geen treindienst in het zuiden en ook op het schiereiland Istrië is de treindienst beperkt. Op de bus springen is een haalbaarder idee omdat er tal van betrouwbare busmaatschappijen zijn die meerdere bussen op verschillende routes laten rijden. Bovendien worden alle populaire toeristische bestemmingen aangedaan.

Neem veerboten of charter een boot
Een ander ideaal ding om te doen op een Kroatische vakantie is het nemen van veerboten of het charteren van een boot om de veelheid van eilanden hier te verkennen. Publieke veerboten zijn gemakkelijk beschikbaar en charterboten ook, aangezien de bewoners van deze eilanden ze in grote aantallen bezitten. Deze laatste kosten iets meer, maar zijn veel handiger en flexibeler om van eiland naar eiland te hoppen en een groot aantal eilanden in één dag te bezoeken. Er zijn verschillende agentschappen die charterboten verhuren en deze kun je online boeken.

Ken de beschermheilige
Een meerderheid van de inwoners van het land is katholiek, en dat is de reden dat er voor elke stad en elk dorp in Kroatië een beschermheilige zal zijn. Als je er in de juiste tijd van het jaar bent, kun je zelfs enkele processies en plechtigheden bijwonen die ter ere van de beschermheiligen worden gehouden. Het platteland staat vol met kleine heiligdommen gewijd aan de Maagd Maria, die hier ook wel “Gospa” wordt genoemd.

Ga niet zomaar overal topless
Hoewel het land een aantal prachtige stranden heeft, geeft dat niet het recht om zomaar overal topless rond te lopen. Op de stranden in het noorden en midden van het land kun je volledig zonnebaden, maar de stranden in het zuiden zijn niet zo vrij. Aangezien de waarden hier conservatiever zijn, zul je je bikini aan moeten houden als je op de stranden in dit deel van het land aan het zonnebaden bent.

Noem ze geen Joegoslaven
Kroatië heeft een lange geschiedenis van invasies en externe krachten die het land bestuurden, met de namen van landen als Hongarije, Servië en Joegoslavië op de lijst. Pas in 1991 werd het land onafhankelijk na jaren van extern bestuur. Het is dus het beste om de feiten op een rijtje te zetten en nooit naar de inwoners te verwijzen als Joegoslaven, want dat kan hun trots en patriottisme kwetsen.

Wandel niet over de stadsmuren van Dubrovnik tijdens de spitsuren
De stadsmuren die rond de stad Dubrovnik lopen, zijn de favoriete attractie van de toeristen die Kroatië bezoeken. In de piekuren vindt je hier enorme mensenmassa’s, vooral in de maanden juli en augustus. De drukte, in combinatie met de middaghitte, maakt de bestemming een absolute no-go tijdens het midden van de dag. Dus de beste tijd om ze te verkennen zou elk moment zijn, behalve de middag.

adminvlucht

Related Posts

Singlereizen Kroatie

Singlereizen Kroatie

Mooiste plekken in Kroatië? Dit zijn ze!

Mooiste plekken in Kroatië? Dit zijn ze!

Cultuur Kroatië

Cultuur Kroatië